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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
02/01/2019 |
Data da última atualização: |
02/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FURQUIM, L. C.; NUÑEZ, D. N. C.; SANTINI, J. M. K.; CABRAL, J. S. R.; SOUZA, E. J. de; TEIXEIRA, A. H. de C.; SILVA, G. B. S. da; NASCIMENTO, P. E. R.; STONE, L. F.; SOUCHIE, E. L.; BOLDRIN, M. C. F. |
Afiliação: |
LEONNARDO CRUVINEL FURQUIM, Instituto de Ensino Superior de Rio Verde; DANIEL NOE COAGUILA NUNEZ, Instituto de Ensino Superior de Rio Verde; JOSE MATEUS KONDO SANTINI, Instituto de Ensino Superior de Rio Verde; JULIANA SILVA RODRIGUES CABRAL, Instituto de Ensino Superior de Rio Verde; EPITACIO JOSE DE SOUZA, Instituto de Ensino Superior de Rio Verde; ANTONIO HERIBERTO DE C TEIXEIRA, CPATC; GUSTAVO BAYMA SIQUEIRA DA SILVA, CNPMA; PAULO EUSTAQUIO RESENDE NASCIMENTO, IFGoiano; LUIS FERNANDO STONE, CNPAF; EDSON LUIZ SOUCHIE, IFGoiano; MARUSSA CASSIA FAVARO BOLDRIN, Laboratório Solo Verde. |
Título: |
Qualidade física, química e biológica do solo e sensoriamento remoto na recuperação de pastagens degradadas através de sistemas integrados. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Científic@, Goianésia, v. 5. n. 3, p. 145-160, 2018. Edição com artigos selecionados do 1º Congresso Interinstitucional de Ciência do Solo: ciência para a redução de desigualdades, 17-19 outubro de 2018, Goianésia, GO. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: A produção pecuária brasileira, baseada no extrativismo e na baixa sustentabilidade, causa produção limitada, viabilidade econômica e degradação do solo. Sistemas integrados são alternativas viáveis, sustentáveis e aplicadas à realidade dos produtores. O objetivo do presente trabalho foi medir a qualidade física, biológica e química do solo e avaliar parâmetros biofísicos por sensoriamento remoto. O experimento foi conduzido em Rio Verde - Goiás, com sete tratamentos: pastagem degradada, pastagem degradada com adubação, reforma convencional de pastagem, integração de plantio florestal (com árvores frutíferas e olivais), integração pecuária- floresta com pastagem, colheita Integração pecuária-floresta com produção de feno e integração lavoura-pecuária-floresta com produção de silagem com consórcio sorgo forrageiro com pastagem. Os parâmetros densidade do solo, porosidade total, macroporos, índice S e capacidade de aeração do solo não diferiram estatisticamente. As pastagens degradadas apresentaram maior microporosidade em relação aos demais tratamentos. Os índices indicam maior retenção de água na pastagem degradada pela maior quantidade de microporos devido aos processos de compactação. Todos os tratamentos estavam abaixo do limite crítico de S de 0,045, cujos valores abaixo indicam degradação da estrutura do solo. Observou-se maior densidade populacional de fungos e bactérias, além de esporos de fungos micorrízicos em solos dos tratamentos sem revolvimento do solo. Os resultados referentes à fertilidade do solo foram responsivos apenas nos tratamentos onde a calagem foi realizada. Os dados de sensoriamento remoto foram precisos na determinação da biomassa atual e da evapotranspiração nos tratamentos. Abstract: Brazilian livestock production, based on extractivism and low sustainability, causes limited production, economic viability and soil degradation. Integrated systems are alternatives in the viable, sustainable and applied to the reality of the producers. The objective of the present work was to measure the physical, biological and chemical quality of the soil and to perform evaluation of biophysical parameters by remote sensing. The experiment was conducted in Rio Verde - Goiás, Brazil, with seven treatments: degraded pasture, degraded pasture with fertilization, conventional pasture reform, integration of crop-forest (with fruit trees and olive groves), livestock-forest integration with grazing, crop- livestock-forest integration with hay production and crop-livestock-forest integration with silage production with forage sorghum consortium with pasture. The parameters soil density, total porosity, macropores, S index and soil aeration capacity did not differ statistically. The degraded pastures presented higher microporosity in relation to the other treatments. The indexes indicate higher retention of water in the degraded pasture by the greater amount of micropores due to the compaction processes. All treatments were below the critical limit of S of 0.045, which values below this indicates degradation of soil structure. It was observed a higher population density of fungi and bacteria, besides spores of mycorrhizal fungi in soils of the treatments without revolving of the soil. Results regarding soil fertility were responsive only in the treatments where liming was performed. The remote sensing data were accurate in determining the current biomass and evapotranspiration in the treatments. MenosResumo: A produção pecuária brasileira, baseada no extrativismo e na baixa sustentabilidade, causa produção limitada, viabilidade econômica e degradação do solo. Sistemas integrados são alternativas viáveis, sustentáveis e aplicadas à realidade dos produtores. O objetivo do presente trabalho foi medir a qualidade física, biológica e química do solo e avaliar parâmetros biofísicos por sensoriamento remoto. O experimento foi conduzido em Rio Verde - Goiás, com sete tratamentos: pastagem degradada, pastagem degradada com adubação, reforma convencional de pastagem, integração de plantio florestal (com árvores frutíferas e olivais), integração pecuária- floresta com pastagem, colheita Integração pecuária-floresta com produção de feno e integração lavoura-pecuária-floresta com produção de silagem com consórcio sorgo forrageiro com pastagem. Os parâmetros densidade do solo, porosidade total, macroporos, índice S e capacidade de aeração do solo não diferiram estatisticamente. As pastagens degradadas apresentaram maior microporosidade em relação aos demais tratamentos. Os índices indicam maior retenção de água na pastagem degradada pela maior quantidade de microporos devido aos processos de compactação. Todos os tratamentos estavam abaixo do limite crítico de S de 0,045, cujos valores abaixo indicam degradação da estrutura do solo. Observou-se maior densidade populacional de fungos e bactérias, além de esporos de fungos micorrízicos em solos dos tratamentos sem revolvimento do solo. ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Crop-livestock-forest integration; Integração Lavoura-pecuária-floresta; Qualidade do solo. |
Thesagro: |
Agrossilvicultura; Recuperação do solo; Sensoriamento remoto. |
Thesaurus Nal: |
Agroforestry; Soil restoration. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
24/03/2009 |
Data da última atualização: |
16/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Nacional - A |
Autoria: |
MARCELINO, F. C.; GUIMARÃES, M. F. M.; BARROS, E. G. |
Afiliação: |
Francismar Correa Marcelino, Embrapa Soja; Marta Fonseca Martins Guimaraes, Embrapa Gado de Leite; Everaldo Gonçalves de Barros, Bioagro / UFV. |
Título: |
Detection and quantification of Roundup Ready soybean residues in sausage samples by conventional and real-time PCR. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, p. 38-45, 2008. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000500007 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Supl. |
Conteúdo: |
The increasing presence of products derived from genetically modified (GM) plants in human and animal diets has led to the development of detection methods to distinguish biotechnology-derived foods from conventional ones. The conventional and real-time PCR have been used, respectively, to detect and quantify GM residues in highly processed foods. DNA extraction is a critical step during the analysis process. Some factors such as DNA degradation, matrix effects, and the presence of PCR inhibitors imply that a detection or quantification limit, established for a given method, is restricted to a matrix used during validation and cannot be projected to any other matrix outside the scope of the method. In Brazil, sausage samples were the main class of processed products in which Roundup Ready® (RR) soybean residues were detected. Thus, the validation of methodologies for the detection and quantification of those residues is absolutely necessary. Sausage samples were submitted to two different methods of DNA extraction: modified Wizard and the CTAB method. The yield and quality were compared for both methods. DNA samples were analyzed by conventional and real-time PCR for the detection and quantification of Roundup Ready® soybean in the samples. At least 200 ng of total sausage DNA was necessary for a reliable quantification. Reactions containing DNA amounts below this value led to large variations on the expected GM percentage value. In conventional PCR, the detection limit varied from 1.0 to 500 ng, depending on the GM soybean content in the sample. The precision, performance, and linearity were relatively high indicating that the method used for analysis was satisfactory. MenosThe increasing presence of products derived from genetically modified (GM) plants in human and animal diets has led to the development of detection methods to distinguish biotechnology-derived foods from conventional ones. The conventional and real-time PCR have been used, respectively, to detect and quantify GM residues in highly processed foods. DNA extraction is a critical step during the analysis process. Some factors such as DNA degradation, matrix effects, and the presence of PCR inhibitors imply that a detection or quantification limit, established for a given method, is restricted to a matrix used during validation and cannot be projected to any other matrix outside the scope of the method. In Brazil, sausage samples were the main class of processed products in which Roundup Ready® (RR) soybean residues were detected. Thus, the validation of methodologies for the detection and quantification of those residues is absolutely necessary. Sausage samples were submitted to two different methods of DNA extraction: modified Wizard and the CTAB method. The yield and quality were compared for both methods. DNA samples were analyzed by conventional and real-time PCR for the detection and quantification of Roundup Ready® soybean in the samples. At least 200 ng of total sausage DNA was necessary for a reliable quantification. Reactions containing DNA amounts below this value led to large variations on the expected GM percentage value. In conventional PCR, the detection limit vari... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
GMO; PCR quantitative; Sausage; Transgenic residues. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/596463/1/Detection-and-quantification-of-Roundup-Ready-soybean.pdf
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Marc: |
LEADER 02405naa a2200217 a 4500 001 1596463 005 2024-02-16 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/S0101-20612008000500007$2DOI 100 1 $aMARCELINO, F. C. 245 $aDetection and quantification of Roundup Ready soybean residues in sausage samples by conventional and real-time PCR.$h[electronic resource] 260 $c2008 500 $aSupl. 520 $aThe increasing presence of products derived from genetically modified (GM) plants in human and animal diets has led to the development of detection methods to distinguish biotechnology-derived foods from conventional ones. The conventional and real-time PCR have been used, respectively, to detect and quantify GM residues in highly processed foods. DNA extraction is a critical step during the analysis process. Some factors such as DNA degradation, matrix effects, and the presence of PCR inhibitors imply that a detection or quantification limit, established for a given method, is restricted to a matrix used during validation and cannot be projected to any other matrix outside the scope of the method. In Brazil, sausage samples were the main class of processed products in which Roundup Ready® (RR) soybean residues were detected. Thus, the validation of methodologies for the detection and quantification of those residues is absolutely necessary. Sausage samples were submitted to two different methods of DNA extraction: modified Wizard and the CTAB method. The yield and quality were compared for both methods. DNA samples were analyzed by conventional and real-time PCR for the detection and quantification of Roundup Ready® soybean in the samples. At least 200 ng of total sausage DNA was necessary for a reliable quantification. Reactions containing DNA amounts below this value led to large variations on the expected GM percentage value. In conventional PCR, the detection limit varied from 1.0 to 500 ng, depending on the GM soybean content in the sample. The precision, performance, and linearity were relatively high indicating that the method used for analysis was satisfactory. 653 $aGMO 653 $aPCR quantitative 653 $aSausage 653 $aTransgenic residues 700 1 $aGUIMARÃES, M. F. M. 700 1 $aBARROS, E. G. 773 $tCiência e Tecnologia de Alimentos, Campinas$gv. 28, p. 38-45, 2008.
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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